Västerort, Hässelby och Järfälla

Att flytta hemifrån och välja var du vill bosätta dig är inte alltid så lätt. Det gäller att väga för- och nackdelar samt pendlingsavstånd till jobbet eller plugget. Här presenteras Västerort, Hässelby och Järfälla.

Bo i Västerort
Västerort indelas i 4 stadsdelar. Bromma stadsdelsområde, Hässelby-Vällingby stadsdelsområde, Rinkeby-Kista stadsdelsområde och Spånga-Tensta stadsdelsområde. De polisiära områdena är uppdelade på två lokalområden där det första är Rinkeby och det andra är Vällingby. Båda ingår i Polisområde Stockholm Nord.

Västerort har goda förbindelser med kollektivtrafiken, särskilt mot Stockholm innerstad och det finns både tunnelbana och bussar. Att pendla är inget problem från Västerort.

Vissa delar av Västerort rymmer all världens kulturer, vilket gör det till en spännande blandning av språk och smaker från hela klotet. Du hittar gott om små butiker och affärer specialiserade på olika typer av mat och produkter. Givetvis finns även de vanliga matvarubutikerna med köttbullar och Kalles kaviar.

Bostadspriserna ökar
För den som älskar kulturellt mingel och inspiration från andra länder är Västerort en riktig pärla. Allt fler har fått upp ögonen för att bo där och det kommer hela tiden allt fler människor på lägenhets- och husvisningar. Bostadspriserna stiger med fler intressenter så vänta inte för länge innan du slår till.

I Västerort har du allt du behöver, från servicebutiker, post, bank, bibliotek till skolor och förskolor. Naturområden finns och det är nära till bad. En av de finaste badplatserna i Stockholm ligger här, Kaananbadet, och på vintern kan du åka längdskidor i Grimstaskogen.

Vissa områden har dock ett rykte om sig att vara stökiga och otrygga, men om det verkligen vore ett stort och utbrett problem skulle folk knappast söka sig hit och priserna på bostadsmarknaden skulle inte öka så som de gör idag. Att bo i Västerort passar både ung som gammal.

Shopping
För den shoppingsugne finns det flera köpcenter. Bromma Blocks är ett av de större i Sverige och är inrymt i de gamla hangarerna från Bromma Flygplats. Här finns ca 150 butiker, caféer och restauranger. Vill du ha andra alternativ finns Vällingby Centrum som skiljer sig mot de traditionella köpcentren genom att ha en stadsmiljö av gator och torg. Här finns ca 20 caféer och restauranger och runt 70 butiker och 20-talet servicebutiker. Detta gör att du kan pausa ditt shoppande och avnjuta din latte på en uteservering.

Hässelby
Just Hässelby har rykte om sig att vara ett av landets mest utsatta områden. Det har varit skjutningar, gängbråk och bankrån men trots det upplever de allra flesta invånarna att de ändå vågar gå ut om kvällarna. Den mediala oron kommer till stor del av folk som inte bor där utan endast läser löpsedlar och inte kan uppfatta atmosfären på plats.

Det har satsas en del på tryggheten. Bland annat på att utöka aktiviteterna för barn och ungdomar genom fritidsgårdar samt nattvandrande föräldrar och fältassistenter. Alla områden med ungdomar som ingen bryr sig om eller stöttar kommer på sikt bli oroliga så därför är även den omtalade otryggheten något för föräldrarna att ta tag i. Barn behöver vägledning och stöd av sina föräldrar.

Hässelby växer
Polisen har rensat upp en hel del i den organiserade brottsligheten och nu växer Hässelby. Allt fler kan tänka sig att flytta dit. Sedan 2013 har kriminaliteten sjunkit för varje år.

Fördelarna med Hässelby är bra kommunikationer med Stockholm City, nära till köpcenter, hyror och bostäder som vanligt folk faktiskt kan ha råd med samt nära till natur och bad.

I stadsdelsområdet Vällingby-Hässelby finns omkring 14 grundskolor och 75 förskolor, både kommunala och i privat regi.

Hässelby Gård har dessutom vårdcentral, apotek, matbutik och bank så att de dagliga ärendena kan skötas lokalt.

Ljusare framtid
Hässelby är en förort som sakta men säkert blir bättre för alla att bo i, och vill du flytta dit är du välkommen att bli en del av gemenskapen och verka för en bättre framtid och ett bättre boendeklimat för barn och ungdomar.

Det moderna Hässelby uppfördes på 50-talet men redan 1244 omnämndes byn Elisby och under 1300-talet fanns en by som hette Haesliby på den plats som Hessleby Slott byggdes på under 1600- talet.

Järfälla
Järfälla är en kommun med Jakobsberg som centralort. Första gången Järfälla nämndes historiskt sett var i ett testamente som upprättades av ärkebiskop Nils Kettilsson där Ragnvald Ingesson testamenterade en mark romerskt silvermynt till kyrkan i ”Gerfelli”. Järfälla är ett gammalt sammansatt ord som betyder ”den kilformade ängsmarken eller tegmarken”.

Shopping
I Järfälla hittar du numera stora jättar som Biltema, Mekonomen, Willys samt den stora matbutiken Matvärlden som har spännande mat från jordens alla hörn. Endast ett stenkast från stationen i Jakobsberg ligger Jakobsbergs Centrum, eller CityCon, som är en galleria med dryga 70-talet butiker, caféer och matställen. Det finns vårdcentral, bibliotek och andra servicefunktioner i området. Här finns all shopping du behöver för att njuta av en dag på stan.

Bo i Järfälla
Bostadspriserna har stigit mycket i Järfälla kommun de senaste 15 åren och därför kan unga och ekonomiskt svaga ha lite svårare att hitta en egen bostad i rimlig prisklass. Det har satsats stort de senaste åren inom bostadsmarknaden för att skapa fler bostäder, och många mindre lägenheter har byggts. Kommunen tittar på lösningar för kooperativa former med hyresrätter för att hjälpa och locka yngre att slå rot.

I Jakobsberg finns det gott om hyreshus och bostadsrätter. Det finns även områden med blandade boendeformer så som stora och små lägenheter, hyresrätter och bostadsrätter blandat med kooperativa lägenheter.

Varför Järfälla?
Järfälla bjuder på trendig cityshopping, mat från hela världen, de stora jättarna inom bygg- bil- hem- och inredning samtidigt som det finns idrottsanläggningar, motionsslingor, utomhusbad och väldigt bra kommunikationer med Stockholm Stad. Vidare har Järfälla många skolor och förskolor, och den privata Engelska Skolan ligger mitt i Jakobsberg. Läget är perfekt för familjen med eller utan barn som vill bo storstadsmässigt utanför Stockholm City.

Sammanfattningsvis kan slutsatsen vara att Järfälla passar den som vill ha storstadskänsla, Hässelby passar bra för den som vill ha liv och rörelse omkring sig bland folk, eller den som vill bo lite billigare, och Västerort passar den som tycker om ett mångkulturellt samhälle med kulturella utbyten och traditioner som mixas samman till något nytt.