Kungsholmen

Kungsholmen är en livfull stadsdel på norra sidan om Riddarfjärden i Stockholm. Kungsholmen är egentligen en ö i Mälaren och en del av Stockholms innerstad, och består av 5 stadsdelar plus Essingeöarna. Stadsdelarna är Kungsholmen, Stadshagen, Kristineberg, Fredhäll och Marieberg.

Fram till 1700-talet var Kungsholmen nästan obebyggd. Det fanns tidigare ett munkkloster men annars fanns det inga bostäder där. Det är svårt att föreställa sig med tanke på hur Kungsholmen utvecklats. Först flyttade det in industrier och hantverkare men de har fått flytta ut och bort. Ändå är Kungsholmen starkt präglat av affärer, bostäder och företagsamhet.

Kungsholmen med Norr Mälarstrand är mycket eftertraktat att bo på. Här kan den som gillar hett stadsliv få sitt lystmäte precis som den som gillar naturen och havet. Ön omges inte bara av Riddarfjärden utan också av Mariebergsfjärden och Essingefjärden, Ulvsundasjön, Karlbergssjön och Klara Sjö. Kungsholmens strandlinje är 8,9 km lång.

Essingeöarna består av två öar, Stora Essingen och Lilla Essingen. De har broförbindelse med Kungsholmen. Det finns även badplatser där.

Norr Mälarstrand
Norr Mälarstrand på Kungsholmen är en stor gata längs Riddarfjärdens norra strand. Stockholms Stadshus ligger på Norr Mälarstrand. Den är förmodligen den mest kända byggnaden i Sverige, och syns på många bilder där den ståtar mot vattnet med tre kronor i toppen. Stockholm Stadshus blev färdigt 1923.

Norr Mälarstrand löper längs med Riddarfjärden från Rålambshovparken till Stadshuset i en sträcka om 1,6 km. Rålambshovparken är en av Stockholms gröna lungor där många människor flanerar, äter glass om somrarna och sitter i solen i det gröna gräset. Där brukar också finnas tillfällen till friluftsgympa och andra aktiviteter.

Norr Mälarstrand och Söder Mälarstrand på Riddarfjärdens andra sida är promenadstråk som är välbesökta året runt i Stockholm.

Norr Mälarstrand är inte vilken gata som helst i Stockholm utan en paradgata sen 1930-talet. Det var också då man började bygga nya hus längs med Riddarfjärden, och det var välkända arkitekter som fick uppdragen. Det har alltsedan dess varit många kända personer som bott på Kungsholmen och Norr Mälarstrand.

Stockholms stadshus och husen som byggdes under den här tiden kom att bli ett viktigt kännetecken för Kungsholmen. Några av fastigheterna har tillsammans med Stockholms stadshus prytts med fina skulpturer utanpå byggnaderna.

Kungsholmstorg och dess företagare
Kungsholmstorg ser inte ut som ett torg i traditionell bemärkelse. Den är långsmal istället för fyrkantig och kan liknas vid en extra bred boulevard med sin parkanläggning i mitten. På båda sidor om det gröna stråket finns körbanor som båda är enkelriktade.

På Kungsholmstorg kryllar det av företagare. Om man vill hitta någon ledig lokal där behöver man en bra företagsmäklare.

Kungsholmstorg var förr i tiden ett traditionellt salutorg. Längre tillbaka i tiden kallades torget för Lilla Torg. Det har varit en vändplats för häst och vagn, och det kan vara därför som båda körbanorna är enkelriktade för att de alltid gått runt området i mitten.

Man kan se att den gamla stadskartan över Kungsholmen visar Clas Flemings planering från 1700- talet med ett rutnät mot slottet. Torget kallades då Trädgårdsgatan. Ner mot Riddarfjärden till fanns lossningsplats och en liten hamn från 1700-talet och framåt. Det kom att finnas en brandspruta och åkarstation vid hamnen också.

Men idag så kan man åka pendelbåtar till Mälaröarna från Norr Mälarstrand. Turerna går flera gånger om dagen men i huvudsak under rusningstid. Pendelbåtarna är viktiga i Stockholmstrafiken eftersom många resenärer slipper åka bussar och tunnelbana för att ta sig till jobben i innerstan.

Trots att Kungsholmen är en del av Stockholms innerstad så är det en vacker plats med stor variation. Man kan ströva omkring i gamla kvarter av ståtliga mastodonthus och insupa en gammaldags atmosfär blandad med det nya. Men framför allt kan man njuta av havet och strandpromenaden som inbjuder till lek och rekreation. Man kan också ta en av båtarna och resa ut i skärgården eller Mälaröarna. När man sedan kommer hem igen får man se Kungsholmen från sjösidan.

Parken på Kungsholmstorg anlades 1907. Man planterade många lindar och gräsmattor med sittplatser. 1912 satte man in en fontänskulptur i parken.

Ett grönt stråk som parken på Kungsholmstorg är en vacker del av stadsdelen. Vid torget finns Handelsbanken, ICA Supermarket, Systembolaget, BW tapetaffären Kungsholmstorg och Pendelbåtar Kungsholmstorg.

Kungsholmstorg är numera upprustat och det finns ytterligare en staty som heter Litet Lejon