Västerås

Västerås är en gammal stad som från början benämndes Västra Aros. I staden har man funnit rester efter bebyggelse från bronsåldern och på 1200-talet fick staden sitt stadssigill. Det är således en av Sveriges äldsta städer.

Rolig fakta om Västerås
Västerås har legat på förstaplatsen när det gäller en hel del saker. Landets första restaurang med pizza på menyn låg i Västerås och året var 1947. Detta berodde på att ASEA lockade många italienska arbetare. ICA startades 1938 i Västerås, och Hennes Mauritz första butik slog upp portarna i samma stad 1947. Bilmärket Ford hade sin första återförsäljare just i Västerås och världens första konstfrusna bandybana hamnade såklart också i staden och invigdes 1956. Staden är också känd för sin fina domkyrka och för Sveriges största forntida gravhög. Här ligger också skrapan, en av Sveriges högsta skyskrapor.

Västerås har varit och är fortfarande en industristad som vuxit i takt med stålindustrins Nordisk Metall AB och Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget ASEA, numera ABB. Staden har allt att erbjuda. Sjöar, vägar, en flygplats och järnväg binder samman staden med resten av världen och det är endast tio mil till Stockholm. Staden har allt som krävs för både storstadspuls och lugnare kvarter, natur och industrier.

Stadsdelar
Västerås har många olika stadsdelar med olika prisklasser och tillgänglighet. Stadsdelarna har generellt sett fått namn efter de större gårdarna som har legat där en gång i tiden. Idag finns det hela 90 stadsdelar i Västerås och här kan du läsa en liten kort presentation av några av dem.

  • Centrala staden består av områdena Centrum, Herrgärdet, Kyrkbacken och Östermalm. Här finns delar av medeltiden kvar genom gatunätet och gamla fina korsvirkeshus finns att hitta. Det finns gågator, butiker och torg och staden har en storstadspuls som lockar till skratt i natten. En nackdel med att bo centralt är dyrare bostadspriser, lång kötid på lägenheter och begränsat med parkeringsplatser. För den som tycker om naturen finns vackra parker, bland
    annat Vasaparken som är perfekt att ta en hundpromenad i.
  • Klockartorpet är lugnt och skönt område som bara ligger några minuter från lasarettet. I stadsdelen finns allt du behöver för det dagliga livet i form av närbutiker, frisörer, pizzeria och du har endast 5 minuters bilväg till ett köpcenter. Det finns en del nyproduktion i området och det är mestadels lägenheter. Har du barn så finns en liten park mitt i området som kan vara
    trevlig att besöka. Att bo här som barnfamilj eller som äldre är riktigt lugnt och skönt. Nackdelen kan vara att den som tycker om centrumhetsen har 2 kilometer till centrum.
  • Hammarby och Hammarby Stadshage är beläget cirka 2,5 kilometer från centrum och har nära till motionsspår och idrottsanläggningar. Här hittar du lite äldre lägenheter med förhållandevis lite lägre hyra och äldre villor. Tack vare lite lägre hyror och närheten till idrottsanläggning och motionsspår passar detta området dig som hellre lägger pengarna på sportprylar än på märkesväskor i city. Eller kanske för dig som ska flytta hemifrån. Givetvis har Hammarby ett eget litet centrum med vissa närservicebutiker och du har 5 minuters bilväg till närmaste köpcenter.
  • Bäckby ligger cirka 4 kilometer utanför city och är som en egen by i staden. Bostadsområdet började byggas på 70-talet och har utvecklats sedan dess. Det finns bostads- hyres- och äganderätter och du har två större köpcentra i närheten. Bäckby har ett helt eget centrum och här finner du apotek, matvaruaffär, post- och bankservice, restaurang och till och med bibliotek. Det finns lägenheter i alla storlekar och området är perfekt för både gammal som
    ung. Marklägenheter har också blivit ett alternativ på senare år.

Vad kostar det att bo i Västerås?
Med Hemnet som hjälp hittar du lätt en bostad, där kan man hitta en etta i centrum på 38,5 kvadratmeter som kostar 1 150 000 kr.

En etta i Krumeluren/Hammarby på 46 kvadratmeter kostar 875 000 kr.

En nybyggd etta på 31 kvadratmeter i Bäckby kostar 775 000 kr.

En trea i city på 89 kvadratmeter kostar 2 700 000 kr.

En trea i Hammarby på 71 kvadratmeter kostar 1 250 000 kr.

En trea i Bäckby på 72 kvadratmeter kostar 895 000 kr.

Dessa objekt ligger uppe på Hemnet i slutet på maj 2019 och ger ett hum om priserna. Som alltid gäller ju att nybyggnationer brukar vara dyrare. Ju närmare centrum desto dyrare och marklägenheter brukar vara dyrare än de högst upp i hus utan hiss. Det beror också på vilken boendeform det är. Seniorboende eller trygghetsboende har en tendens att kosta lite mer medan lägenheter i gamla och lite slitna hus utan varken hiss eller fläkt över spisen kan vara billigare. Vidare spelar också lägenheternas utrustning roll. Ingår det diskmaskin, torktumlare, mikrovågsugn eller tvättmaskin eller
är det gemensam tvättstuga? Finns det fläkt över spisen eller kanske annan utrustning som värmeslingor på balkonggolvet eller badrumsgolvet eller kanske en handdukstork?

I Västerås finns boende i de flesta prisklasser och standarder, både för den som har en inkomst över genomsnittet och för den som har en inkomst under det genomsnittliga. Alla olika stadsdelar bjuder på närhet till dagligvaror och stadens läge är väldigt bra i förhållande till storstaden Stockholm.

Att det är en trevlig stad gör heller inte saken sämre.