Eskilstuna

Eskilstuna ligger i Södermanland, ca. 12 mil från Stockholm, och kommunen har ca. 106 000 invånare. Staden har sedan långt tillbaka i tiden varit beroende av industrin, främst stålindustrin som gett många arbetstillfällen och intäkter till företagarna. Sportkommentatorn André Pops och sångerskan Anni-Frid Lyngstad, känd från ABBA, härstammar båda från Eskilstuna.

Eskilstuna kommun välkomnar alla, från barnfamiljer till pensionärer och människor från andra kulturer, och nationaliteter. Några trevliga bostadsområden att bo i presenteras här nedan.

Skogsängen
Skogsängen är ett bostadsområde med ca. 500 lägenheter, främst 3-4 rum och kök. Här finns ett litet centrum med en pizzeria, frisör och några livsmedelsbutiker. Även kyrkan St. Andreas har sin ståtliga plats i detta lilla område. För barnfamiljer finns Skogsängsskolan som erbjuder plats till barn från förskoleklass upp till sjätte klass. Friluftsområdet Vilsta ligger alldeles i närheten och där finns möjlighet till att upptäcka allt från slalombacken till vandringsleder. Skogsängen är ett mångkulturellt
område där invånarna har många olika bakgrunder. Flera kommer från bland annat Chile, Danmark och Somalia.

Man planerar att göra en förtätning av stadsdelen för att lösa den rådande bostadsbristen som tyvärr drabbar stora delar av hela landet, även Eskilstuna. Dels planeras det för en del nybyggen och dels en del renoveringar av befintliga bostäder. Några fördelar med området är att det är nära till stan men ändå lite avsides med en hel del fina grönområden vilket gör området attraktivt för både barnfamiljer och ensamma vuxna. Några nackdelar är att det är rätt lång kö för att få en bostad i området, bl.a till Atriumhusen där beräknad kötid är 17 år. Det finns heller i dagsläget inte så många barnfamiljer boende i området som man önskar.

Årby
Årby tillhör ett område man kallar ”norr” i Eskilstuna och ligger söder om E20. Här finns bl.a livsmedelsbutiker, pizzeria, trafikskola och ett stadsdelsbibliotek. Det finns även Årby IP med sina 9 fotbollsplaner och inte alltför långt ifrån finns Årbyskolan som är en F-9 skola samt Idunskolan som specialiserar sig på barn med funktionsnedsättningar som autism och utvecklingsstörning.

Varje år anordnas Årbyfestivalen som är en väldigt uppskattad mångkulturell festival för området.

Även ett naturreservat finns i området där kommunen anordnat lekplatser och grillplatser för barnfamiljens utflykter.

Här planeras en hel del nybyggen av lägenheter, närmare 600 stycken inom de kommande åren. Bostadspriserna i området har sjunkit en del under 2019 och ligger nu på ca 15000:-/kvm för en bostadsrätt jämfört med under 2018 då de låg upp mot 17000:-/kvm. KFast är Eskilstunas kommunala bostadsbolag och de innehar ca 140 lägenheter på Norr.

Fördelarna med Årby är att det är barnvänligt med lekplatser, naturnära och en fin grundskola. Årbys nackdelar är den ökande brottsligheten och bostadsbristen.

Stenby
Stenby är ett område som ligger ca. 3 kilometer från staden Eskilstuna. I området finns en badplats, grundskola, förskola och lekparker. Det finns även ett köpcentrum som heter Tuna Park som är perfekt för lite helgshopping. För barnfamiljen finns Parken Zoo, som också är ett av Eskilstunas stora besöksmål, inte allt för långt bort att besöka en vacker sommardag. Kronskogen är ett av de vackraste friluftsområdena och naturreservaten i Eskilstuna och ligger fint beläget i Stenby äng. Här finns fina motionsspår, artrika områden och en otroligt vacker ek-backe med historiskt gamla ekar.

Här planeras bl.a en nybyggnation på ca. 80 nya lägenheter som ska vara inflyttningsklara år 2020. Bostäderna kommer att vara från 3-6 rum och kök och priset för dessa landar på mellan 1,5-3,5 miljoner kronor. Områdets fördelar är att det är under utveckling och man fokuserar på att få ett barnvänligt område. Nackdelarna är en ökad brottslighet, precis som i fler delar av Eskilstuna, och ökande bostadspriser pga en del nybyggnation.

Borsökna
Borsökna ligger några minuter från centrala Eskilstuna men är ändå en naturnära och lugn stadsdel. Här finns både skola, butiker och en badplats med brygga vid Borsöknasjöns strand. Man har också satsat på att bygga ut fibernätet till området så detta är relativt nybyggt. Borsökna är ett gammalt bostadsområde där det finns historiska bebyggelser ända från bronsålderns tid.

Området beskrivs som lugnt och barnvänligt. Det finns stora planer på nybyggnation även här av både stadsradhus och lägenheter.

En fördel med Borsökna är att det är en sådan lugn och fridfull stadsdel för att ändå ligga så nära centrum vilket gör det oerhört barnvänligt.

Nackdelen med området kan vara att det inte finns ett så stort utbud av samhällsservice som butiker, köpcentrum, djurparker eller liknande för den som söker detta. Bostadspriserna har ökat i området vilket också hänger ihop med en hel del nybyggnation där priserna nu ligger på ca. 22000:-/kvm.

Torshälla
Torshälla är en liten, trevlig tätort med småstadskänsla i sina bostadsområden och ligger ca 7 kilometer från centrala Eskilstuna. Här finns allt från radhus till villor och lägenhetsbyggnader. Torshälla ingår just nu i ett stort stadsutvecklingsprojekt där man vill rusta upp bl.a idrottsplanen, Hellbergsparken och utveckla det fina hamnområdet. Historiskt sett är detta en hantverksstad och detta vill man bevara men modernisera och rusta upp. Nyby bruk är ett gammalt brukssamhälle som man bevarat så långt det har varit möjligt och har funnits sedan 1800-talet.

Här finns närbutiker, apotek, restauranger och skolor- allt inom rimligt avstånd. Torshälla har också en väl fungerande kommunaltrafik med stadsbussar och tåg, vilket gör att det är lätt att transportera sig både inom tätorten men också in till centrala Eskilstuna via E20.

Bostadspriserna ligger på ca 17000:-/kvm och man kan hitta allt från fina små torp till en lyxigare, central lägenhet mellan 2-5 miljoner kronor.