Ekerö

Ekerö är en av Mälaröarna i Stockholm. Det är en mycket vacker ö med direktbussar in till stan. Ekerö erbjuder ett lantligt boende i storstadens omedelbara närhet. Det tar knappt 15 min med bussen från Ekerö centrum till Brommaplan som är inom stadsgränsen. Därifrån kan man fortsätta resan med tunnelbana eller bussar till andra delar av Stockholms stad.

För att åka till Ekerö från Stockholms city kan man åka tunnelbana till Brommaplan eller åka bil dit. Där åker man ut på Drottningholmsvägen antingen med buss eller bil. Det är en svindlande vacker bilväg förbi bland annat Drottningholms slott och Lovön. Precis vid Lovön skall den nya bilvägen gå som leder i en tunnel under vattnet till Hässelby och vidare ut mot nordvästra sidan av Stockholm till E4:an. Avfarten är tänkt att inte störa idyllen som Drottningholmsvägen är både kulturellt och historiskt.

Genom ett böljande och vackert kulturlandskap, som varit befolkat sen urminnes tider, löper vägen till Ekerö. Om man fortsätter Ekerövägen, som är en fortsättning på Drottningsholmsvägen, så kan man ta sig till ön Birka. På Birka finns Sveriges äldsta bosättningar och är ett välbesökt turistmål. Vanligaste resvägen till Birka är sjövägen inifrån Norr Mälarstrand.

På Ekerö finns flera tätorter men de är små och familjära. Den mesta bebyggelsen består av villor och några få flerfamiljshus i 3-4 våningar som mest. Flerfamiljshusen finns för närvarande endast i och i anslutning till Ekerö centrum. Det planeras för fler flerfamiljshus i Träkvista centrum men de är planerade att vara parhus, radhus och låga våningshus.

Ekerö centrum är ett litet men välbesökt centrum. Det är arkitektritat och består av lågt byggda skärgårdshus. I centrum finns bostäder och butiker om vartannat. Bostädernas balkonger tittar rakt ner på torget. Husen liknar röda trähus, sådana som direkt för tankarna till skärgård och hav.

Butikerna är insprängda i glesa portioner i bostadsområdet som om de vore en del av ett boende och inte ett köpcentrum i första hand.

I Ekerö centrum får man känslan av att vara i en genuint lantligt skärgårdsmiljö. Centrumet är inte ens plant utan det sluttar i en backe rakt ner mot kanalen där skärgårdens pendelbåtar lägger till. Från Ekerö centrum kan man åka buss eller båt in till Stockholm. Det finns också en pendelparkering i anslutning till centrum så att man kan lämna bilen där om man ska ta bussen in till stan.

En lägenhet i Ekerö centrum om 3 rum och kök på Pråmvägen 4 B kostar enligt Hemnet 2.175.000 kr.

Vill man bo riktigt lantligt på Ekerö så finns det flera alternativ eftersom hela Ekerö är lantligt. Men ett område som utmärker sig extra mycket är området runt Kaggeholms slott. Det går bussar ända fram och området är fullt bebott och vidunderligt vackert.

Kaggeholm ligger vid Mälarens vatten och består av 29 hektar mark. Där har funnits en folkhögskola på slottsområdet och där finns mängder av bostäder.

Själva slottet har varit konferensanläggning men nu omvandlas området till ett stort bostadsområde i gammalmodig stil.

Bussresan från Ekerö centrum till Kaggeholm är svindlande vacker och slingrande genom det genuint ålderdomliga kulturlandskapet. Man åker förbi Ekerö kyrka som ligger precis vid vattnet. Utsikten är väldigt vacker och man kan knappt tro att man är så nära Stockholms city som man är.

Vill man inte bo så långt ut som vid Kaggeholm så kan Träkvista vara ett alldeles utmärkt alternativ.

Träkvista centrum skall genomgå en förvandling och ombyggnad just nu. Man bygger till fler bostäder och gör centrumet ännu mer skärgårdsaktigt och planerar flera mötesplatser för de boende där. På promenadavstånd från centrum finns en fin sandstrand som man kan bada i om somrarna.

Träkvista centrum är litet och familjärt, så som resten av Ekerö också är.